Smilefjesordningen

Mattilsynsboten gir gode lokale saker

Nå har det blitt mye lettere å følge med på Mattilsynets kontroller av lokale spisesteder, som gir svært godt leste saker, erfarer Sydvesten og Sogn Avis. Både smilefjes og sure fjes har gitt godt innhold i lokalavisene.

15. mai ble Mattilsynsboten rullet ut til LLAs medlemsaviser. Boten, som er utviklet av Øivind Skjervheim på Samarbeidsdesken, sender e-post til lokalavisene når Mattilsynet har gjennomført nye tilsyn på spisesteder i deres dekningsområde.

– Vi håper dette blir nyttig for lokalavisene. Nå slipper de selv å følge med på Mattilsynets kontroller av spisesteder, noe som for mange bare vil gi sporadiske resultater, sier Øivind Skjervheim.

Over 50 aviser har allerede fått tips om lokale spisesteder som har hatt besøk av Mattilsynet, og flere av dem har laget saker.

Smilefjes i Fyllingsdalen

– Saken har flydd, sier redaktør Mette L. Skulstad i Sydvesten om gladsaken om at Krystall Restaurant & Take-Away i Fyllingsdalen fikk toppkarakter av Mattilsynet.

Sydvesten har ikke fulgt med på Mattilsynets kontroller tidligere, men vil fortsette å lage saker basert på tipsene fra Mattilsynsboten.

Da redaksjonen kontaktet restauranten, benyttet de samtidig anledningen til å følge opp en sak de skrev i fjor om at restaurantsjefen er på jakt etter et sted å åpne en restaurant nummer to. Redaksjonen har også bygget ut saken med restaurantens regnskapstall.

Faksimile fra Sydvesten

To spisesteder ble hastestengt

Sogn Avis var så «heldige» å bli tipsa om to alvorlige saker av Mattilsynsboten. Funn av muselort førte til at både en museumskafé og Brævasshytta ble stengt.

– Det er ubehagelige saker å lage. Ett av stedene hadde nettopp fått nye eiere som selvfølgelig var helt fortvilte, sier redaktør Arve Uglum.

Uglum kan fortelle at sakene har hatt svært gode lesertall. I tillegg til sakene om stengningene har avisa hatt oppfølgingssak med intervju med Mattilsynet (+), som var overrasket over funnene på de to spisestedene.

Faksimile fra Sogn Avis

Mattilsynet kontrollerer spisestedenes rutiner og ledelse, lokaler og utstyr, mathåndtering og tilberedning, sporbarhet og merking.

Jobber du i en avis tilknyttet LLA og ønsker å få tilsendt tips om Mattilsynets kontroller i ditt dekningsområde? Send en e-post til Øivind Skjervheim.