Rundt halvparten av LLAs medlemsaviser kan feire opplagsøkning i dag. Hallingdølen er blant avisene som øker aller mest.
Rundt halvparten av LLAs medlemsaviser kan feire opplagsøkning i dag. Hallingdølen er blant avisene som øker aller mest.

Lokalavisene øker videre

Ferske opplagstall bekrefter at lokalavisene fortatt står veldig sterkt blant innbyggerne i hele Norge. Sandnesposten, Hallingdølen og Meråkerposten er LLA-avisene med størst økning.

Landslaget for lokalaviser (LLA) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) legger fram nye opplagstall for hele avisbransjen i dag.

LLAs medlemsaviser øker totalopplaget med 2850, en økning på 0,8 prosent. Blant LLAs over 100 lokalaviser går omtrent halvparten av avisene litt fram, den andre halvparten litt tilbake – når vi i dag sammenligner netto opplagstall for første halvår 2022 med første halvår 2021. Dermed fortsetter trenden vi har sett over mange år: Alt i alt er lokalavisenes opplagstall stabile.

Spent på utviklingen i trangere tider

LLAs generalsekretær Tomas Bruvik gleder seg over de nye opplagstallene.

– Det er veldig kjekt å se at lokalavisene fortsatt har økning i opplaget. Lokalavisene leverer viktig og unikt innhold som vi ser at abonnentene setter pris på. Vi er selvfølgelig spent på utviklingen når som mange får trangere privatøkonomi, men vi håper at folk vil fortsette å se viktigheten av lokalavisa si, sier han.

Deler av staben i Sandnesposten. Fra venstre: Ida Tiberg, Ingeborg Thu Hansen, Ingrid Holst og Sonja Loraine Mborja. Foto: Mikkjell Lønning

Oppgang tross dataangrep

Blant LLAs lokalaviser er det Sandnesposten som gjør det aller best. Lokalavisa vokser med 834 abonnement. Nå har Sandnesposten 9391 i netto totalopplag. Redaktør Frode M. Gjerald er både glad og overrasket over å være blant opplagsvinnerne denne gangen.

– Vi har vært velsignet med en opptur siden 2015-2016, men denne gangen var jeg mer usikker på opplagstallene enn jeg har vært de siste årene. Dataangrepet som Amedia ble utsatt for ga oss en veldig krevende abonnementsutvikling etter nyttår. Den tendensen varte til godt ut i mai, sier redaktør Frode M. Gjerald, som er lettet over at de klarte å snu utviklingen.

– Vi har store ambisjoner og ser for oss å bli større, legger han til.

God journalistikk og kampanjer

Hallingdølen øker opplaget med 649 og er den av LLAs lokalaviser som øker nest mest.

– Det er helt fantastisk! Vi satte opplagsrekord sist gang, og målet var å holde oss på det nivået. Derfor fikk vi helt bakoversveis over de nye tallene, sier Hallingdølens redaktør Lillian Holden.

Hun skryter av journalistene som lever og puster lokalavis. I tillegg tror hun det har betydning at de har hatt gode kampanjer og at de også klarer å nå ut til hyttefolk.

67 prosent oppgang

Meråkerposten har en opplagsvekst på 528 abonnement, noe som utgjør hele 67 prosent. Avisa ble kjøpt opp av Trønder-Avisa og Amedia for et drøyt år siden, og lanserte nettavis i fjor høst.

– Nå har vi en bra andel digitale lesere, som i stor grad er folk som er utflytta fra bygda som bruker e-avis og nettavis, sier redaktør Geir Olav Flåan.

I sommer doblet avisa redaksjonen fra en til to ansatte. Kommunen har rundt tusen husstander, men med utflyttere og hyttefolk blant abonnentene satser redaktøren på å vokse videre, om ikke i samme tempo som det siste året.

Også Avisa Lofoten (+46 prosent) og FlatangerNytt (+45 prosent) har en imponerende flott prosentvis vekst. Alle LLAs aviser har nå et totalopplag på 368.040.

For mer informasjon:

Tomas Bruvik, generalsekretær i LLA, mobil 411 08 523, tomas@lla.no

Frode M. Gjerald, redaktør i Sandnesposten, mobil 916 08 428, frode.gjerald@sandnesposten.no