LLA lokalaviser

Lokalavisene skal fortsatt fram til folk

Fra neste sommer skal Posten bare gå med post to til tre dager i uka. Samtidig skal staten kjøpe distribusjonstjenester av andre leverandører, slik at folk skal få avisene sine minst tre dager i uka. Dermed har Landslaget for lokalaviser (LLA) fått et nytt gjennomslag i regjeringen for at lokalavisene er viktige for innbyggerne og lokalt demokrati.

– Når Posten dessverre skal gå sjeldnere med post, synes vi at regjeringens kompensasjonsordning er bra for innbyggerne og lokalavisene. At folk i hele Norge, uavhengig hvor grisgrendt de bor, skal få avisa tre dager i uka, er bra for alle. De fleste av våre medlemsaviser vil kunne tilpasse seg den nye hverdagen. Samtidig er det viktig å understreke at det er aviser som får betydelige utfordringer, sier generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (bildet).

– LLA har brukt mye energi på å hindre en annen kompensasjonsordning der ingen aviser ville ha fått fullgod dekning, og mange ville ha fått en elendig løsning. Tross alt er dagens løsning bedre for de aller fleste LLA-avisene, sier Hetland.

For knappe to uker siden la kulturminister Trine Skei Grande fram en ny mediestøttemelding der regjeringen la klare føringer for at lokalavisene må prioriteres. Når samferdsleminister Jon Georg Dale i dag har lagt fram forslag til endringer i postloven, er LLA glade for at det er en sammenheng mellom mediepolitikken og posttilbudet.

– At folk også i distriktene fortsatt skal få lokalavisa si på papir, er viktig både for innbyggerne, avisene og lokaldemokratiet. Avisene er fremdeles avhengig av papiravisa for å finansiere journalistikken. Vi i LLA mener det er for tidlig i digitaliseringsprosessen å redusere Postens omdelingsfrekvens. Det handler om lik infrastruktur uavhengig av hvor i landet du bor, sier Rune Hetland i LLA.

Det er fra 1. juli 2020 at Posten bare skal gå med post i gjennomsnitt 2,5 dager i uka; mandager, onsdager og fredager den ene uka, og tirsdager og torsdager den andre uka. Fra samme tid skal staten kjøpe avisombæring av distribusjonsselskaper tre dager i uka; tirsdager, torsdager og lørdager. Dette kommer i tillegg til avisdistribusjonen som avisenes egne selskaper alt gjør i dag.

For kommentarer og mer informasjon:

Rune Hetland, generalsekretær i LLA, mobil 452 89 444, rune()lla.no