skup

LLA og SKUP inviterer til graveskole før landsmøtet

Dagen før landsmøtet inviterer LLA og SKUP til en kursdag i hverdagsgraving. Graveskolen er skreddersydd til lokalavisenes behov.

Stiller: Daglig leder og styreleder i SKUP, John Bones og Silje Skiphamn, samarbeider med LLA om en graveskole 28. mars. Foto: Thomas Frigård

Thomas Frigård

– Vi er veldig glad for at SKUP blir med oss og arrangerer denne graveskolen. De stiller med den beste kompetansen på dette feltet, og graveskolen blir skreddersydd til de behovene vi ser at lokalavisene har, sier generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA) Rune Hetland.

Sammen med landsmøtet

Med prosjektstøtte fra Fritt Ord har LLA satt i gang prosjektet «Grave lokalt», der vi hjelper lokalaviser med søknad, prosjektering og gjennomføring av journalistiske graveprosjekter. Totalt er 19 LLA-aviser nå med i prosjektet. For å stimulere til økt kompetanse i undersøkende journalistikk har LLA gått sammen med SKUP for om å lage en graveskole, og denne hverdagsgraveskolen avholdes 28. mars i Scandic Hotell Amassadeur i Drammen. Altså dagen før LLAs landsmøte på samme sted. SKUP ser fordeler med å samarbeide med lokalavisene i LLA.

– Vi er med på felles graveskole med LLA fordi vi arbeider for undersøkende journalistikk i enhver sammenheng, sier daglig leder i Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP), John Bones.

Grunnleggende teknikker

Graveskolen starter klokka 11.00 på torsdag, og den vil vare fram til klokka 19.00. Målet med dette tilbudet er å gjøre deltakerne kjent med grunnleggende teknikker og metode for undersøkende journalistikk. Målet er at dette skal bidra til å styrke den undersøkende journalistikken i lokalavisene.

– På en graveskole lærer deltagerne noen grunnleggende teknikker som er felles for store og små redaksjoner. Ved hjelp av disse teknikkene kan journalistene lære å sette dagorden for debatten i det samfunnet de lever i. Det gjelder alle stoffområder; politikk, økonomi, krim, kultur, sport og underholdning, sier Bones.

Et variert program

Deltakerne vil få en grunnleggende introduksjon i gravejournalistikk av tidligere SKUP-vinner Kristoffer Egeberg i Faktisk.no. Her lærer man grunnleggende metode for hverdagsgraving. Deltakerne lærer å knekke tall i kommunebudsjettene og Kostra-basen av Ole Petter Pedersen i Kommunal Rapport, de får en innføring om faktasjekk av Mina Liavik Karlsen i Faktisk.no, NRK vil vise hvordan man i forkant av årets kommunevalg kan bruke deres nye verktøy «Eiendomsskatteregisteret» til å lage undersøkende journalistikk, og vi vil vise gode eksempler på undersøkende journalistikk fra våre lokalaviser.