Åpner dørene for LLA-avisene: Leder Per Christian Magnus og Kristine Holmelid har åpnet dørene i Nordens første senter for undersøkende journalistikk. De håper nå at flere av LLA-avisene utnytter muligheten til å få bistand til å løse konkrete saker i undersøkende journalistikk. Foto: Thomas Frigård
Åpner dørene for LLA-avisene: Leder Per Christian Magnus og Kristine Holmelid har åpnet dørene i Nordens første senter for undersøkende journalistikk. De håper nå at flere av LLA-avisene utnytter muligheten til å få bistand til å løse konkrete saker i undersøkende journalistikk. Foto: Thomas Frigård

Nytt senter ønsker å hjelpe lokalavisene med undersøkende journalistikk

Skandinavias første senter for undersøkende journalistikk åpnet nylig dørene i Media City i Bergen. Her kan lokalavisene få hjelp til å satse på undersøkende journalistikk.

Thomas Frigård

 – Vi ønsker å bistå alle lokalaviser som har et graveprosjekt med coaching og hjelp til å løse sine prosjekter på best mulig måte, og vi håper på mange søknader, sier leder for Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen, Per Christian Magnus.

Tilbyr stipender

Skandinavias første senter for undersøkende journalistikk åpnet dørene 19. september i Media City i Bergen, og senteret oppfordrer nå journalister og redaksjoner med graveprosjekter om å søke om bistand fra dem. Senteret tilbyr stipendier og  hospitering hos dem for kortere eller lengre tid, alt fra noen dager til flere uker, avhengig av hvor komplisert prosjektet er. Journalistene får med dette direkte hjelp med sine prosjekter av kompetansepersonene på senteret.

– Journalistene kommer til oss med sine prosjekter, så hjelper vi til med å løse denne konkrete saken. Det kan dreie seg om noen dager, eller noen uker. Stipendene gjør det mulig for redaksjoner å hente inn vikarer for å erstatte journalisten som hospiterer hos oss, sier Magnus.

Tilgang til spisskompetanse

Han har tidligere arbeidet i NRK og TV 2, og har lang erfaring som journalist, reportasjeleder og dokumentarfilmskaper. I 2009 vant han den store journalistprisen, og han har med seg tidligere reportasjeleder og reporter i Bergens Tidende, Kristine Holmelid. Senteret ansetter i disse dager to PhD-stipendiater med bred erfaring fra undersøkende journalistikk og datajournalistikk. Sammen med UiBs masterstudenter i undersøkende journalistikk utgjør disse medarbeiderne en redaksjon, og de som søker stipend vil inngå i denne redaksjonen.

– Journalistene som hospiterer vil inngå i dette redaksjonelle miljøet, og her vil de få tilgang på spisskompetanse innen journalistikk. Vi skreddersyr et opplegg for hver enkelt journalist, og gir journalistene den kompetansen de har behov for. Den kompetansen de blir tilført hos oss til å løse sine prosjekter vil de også ta med seg tilbake til sine redaksjoner, sier Kristine Holmelid.

 Vil hjelpe lokalavisene

Magnus viser til at de største redaksjonene stort sett har satt av egne midler til gravejournalistikk, og at det derfor i stor grad er de mindre redaksjonene senteret retter seg mot. LLA-avisene er med andre ord midt i målgruppen, og Skandinavias første senter for undersøkende journalistikk kan dermed bli et viktig tilskudd for de små redaksjonene.

– Hvorfor ønsker dere å bidra med mer undersøkende journalistikk?

– Vi ser at redaktørene sier at de selger abonnement på den undersøkende journalistikken, men stadig færre har midler til å prioritere denne journalistikken. Vi mener at undersøkende journalistikk er viktig for samfunnet, og den er under press. Vi ønsker å bidra til at avisene i større grad kan satse på denne type journalistikk, sier Magnus.

Med to millioner kroner årlig fra Fritt Ord og 1,5 millioner kroner årlig fra Sparebanken Vest er finansieringen av senteret sikret de neste fire årene.

Slik kan du søke om hospitering:

Alle som ønsker å søke om bistand fra senteret kan gå inn på nettsiden https://sujo.no/ og klikke seg inn på «søk stipend» https://sujo.no/sok-stipend/ Her kan man legge inn en søknad om hospitering i Skandinavias første senter for undersøkende journalistikk. Størrelsen på stipendene avhenger av hvor lang tid man skal hospitere, men senteret går ut ifra en gjennomsnittlig journalistlønn i sine beregninger av stipender.

– Vi håper at LLA-avisene ser muligheten til å få bistand til viktig hverdagsgraving og sender inn søknader. Vi har et mål om at behandlingstiden på søknadene skal være kort og smidig, ser Magnus.

Dette kan senteret tilby:

  • Reportasjeledelse
  • Metodekompetanse
  • Formidlingskompetanse
  • Et redaksjonelt miljø med erfarne journalister, forskere og studenter
  • Tilgang til et nettverk av kilder ved Media City Bergen, Universitetet i Bergen og deres kontakter nasjonalt og internasjonalt