– Alle hadde gitt meg opp, sier lovbryteren om oppveksten sin.
– Alle hadde gitt meg opp, sier lovbryteren om oppveksten sin. FOTO: Fred Gjestad, Raumnes

Inspirasjonslunsj i dag klokka 11

Bli med på webinar fredag 24. februar kl. 11, så får du vite hvordan Raumnes jobbet med saken om lovbryteren. Du får også gode råd fra en av Norges fremste forskere på utenforskap.

Hvordan kan du omtale mennesker i utenforskap på en konstruktiv måte? Hvorfor kan det være viktig å fortelle slike historier?

I «Skolens pøbel – en lovbryters egen fortelling» (åpen), forteller Raumnes historien om en ung mann som er en kjent kriminell i lokalmiljøet. Han deler sin egen historie om hvor livet skar seg for ham. Gjennom lokalavisa håper han å bidra til at andre ikke havner i samme løypa som ham. Her kan du laste ned pdf-versjon av saken.

Her kommer du inn i webinaret fredag 24. februar kl. 11-11.45.

På webinaret vil Fred Gjestad i Raumnes fortelle hvordan han jobbet med denne saken, og hvilke vurderinger han gjorde før han publiserte saken. Han vil også snakke om hvordan Raumnes jobber med sårbare kilder i denne og andre saker; hvordan de sørger for at premissene er tydelige og at kilden føler seg trygg både før og etter publisering.

Tonje Fyhn ved forskingsinstitusjonen NORCE er en av Norges fremste forskere på utenforskap og inkludering. Hun ble intervjuet i artikkelen om «Kenneth», og blir med på webinaret for å komme med tips til lokalavisjournalister som jobber med saker om mennesker som faller utenfor. Hun vil blant annet vise kilder til fakta om temaet.

I Raumnes’ sak om «Kenneth» sa Fyhn at forsking viser noen fellestrekk mellom de som faller utenfor i samfunnet: Utfordringer på skolen, psykisk uhelse, følelse av å ikke høre til, at voksne som burde ha grepet inn ikke gjorde det, eller at de grep inn på en måte som ikke var hensiktsmessig.

Raumnes viste også til fakta fra Elevundersøkelsen 2022, der Nes kom relativt dårlig ut på spørsmål som «jeg gleder meg til å gå på skolen», samt foreningen Voksne for barns rapport om utenforskap, der 7 av 10 svarte at de har eller har hatt psykiske utfordringer og dårlig psykisk helse. Av de som har falt utenfor, var det bare én av ti som sa at de opplever å ha verdi.