De sterke historiene er viktige å fortelle, men kan være presseetisk utfordrende.
I månedlige webinarer vil lokalavisjournalister dele hvordan de har fortalt vanskelige historier på en god måte. Vi vil også dra inn eksterne kommentatorer med relevant kompetanse.
Første webinar blir fredag 27. januar kl. 11-11.45. Da møter du Tone Sidsel Sanden i Dølen og Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.
Webinaret foregår på Teams, klikk her for å bli med.
Meld gjerne fra om at du kommer via Facebook.
På kort tid har Tone Sidsel Sanden satt seg inn i to påståtte overgrepssaker, der ingen er tiltalt eller dømt. Den ene historien ble en større sak i Dølen, med navn og bilde av offeret. Den andre historien valgte de å ikke omtale. Sanden vil fortelle hva som skulle til for at hun valgte å skrive den ene saken, hvordan hun sjekket opplysningene, og hvordan det var å konfrontere den påståtte overgriperen.
Det er Vær Værsom-plakatens 3.2 og 4.14 som topper fellingsstatistikken i PFU. Punkt 3.2 handler om kildekritikk og kontroll av opplysninger, og 4.14 om samtidig imøtegåelse – viktige punkter for Dølens arbeid med overgrepssaken. Elin Floberghagen vil dele gode råd til lokalavisene om hvordan de kan unngå fellelser på disse punktene.
Lokalaviser utgjorde den største gruppen av medier som ble felt i PFU i 2022.
– Det er ofte sånn at lokalavisene, som andre medier, gjør feil både ved at de ikke sjekker fakta grundig nok, og at de ikke gir dem som angripes rett til å forsvare seg samtidig. Dette er den store utfordringen, og selve grunnstammen i journalistikken, sier Floberghagen.
Samtidig er det ikke så rart at det er flest lokalaviser i PFU-statistikken, ettersom det finnes flest lokalaviser, poengterer hun.