Per Christian Magnus i SUJO håper å bidra til mye hverdagsgrnving i lokalavisene. Foto: Zulfikar Fahmy, UiB
Per Christian Magnus i SUJO håper å bidra til mye hverdagsgrnving i lokalavisene. Foto: Zulfikar Fahmy, UiB

Holder gratis kurs for journalister som vil grave

Vil du komme i gang med gravejournalistikk? Denne høsten har Senter for undersøkende journalistikk (Sujo) flere digitale workshops som passer godt for lokalaviser.

Sujo har i høst to ulike gravekurs gjennom Stup-ordningen: kurs i å grave frem historier med regneark  og graveverksted for mindre redaksjoner.

Kursene er gratis for alle som er omfattet av MBL-Stup, og har søknadsfrist henholdsvis 6. og 8. september.

Begge kursene er digitale. Senterleder Per Christian Magnus ved Sujo håper det gjør det lettere for lokalavisjournalister å kombinere kursdeltakelse med en travel jobbhverdag.

– Alle journalister bør bruke regneark

Etter å ha hjulpet mange store og små redaksjoner med graveprosjekter, har Magnus innsett at regneark svært ofte er et viktig verktøy.

– Excel må bli like viktig som Word for alle journalister. Excel har vært gjennom en rivende utvikling, og de som lærer seg å jobbe med regneark kan få en stor forenkling av arbeidsdagen. For eksempel kan enkle analyser av offentlige datasett gi mye kjapp og god journalistikk bare vi vet litt om hvordan vi analyserer og finner historiene i datasettene, sier han.

Skal være konkret

Sujo ønsker at alle kursene de holder skal være konkrete, og at kursdeltakerne skal kunne bruke det de lærer fra første minutt.

– Vi er opptatt av å lytte til kursdeltakernes behov og ønsker, sier Magnus.

Excel-kurset er helt nytt, derfor vil deltakerne være med på å forme innholdet. Graveverkstedet for mindre redaksjoner ble også gjennomført i vår. Da deltok seks redaksjoner. Hittil har tre av dem publisert graveprosjekter som ble utviklet på verkstedene. Kursdeltakerne trenger ikke å ha med seg ferdige ideer, men vil få hjelp til å velge ut gode ideer.

– Vi knekker ned ideene, strukturerer arbeidet med sakene og jobbe med kilder, og vi følger prosjektene videre helt frem til publisering og evaluering. Målet vårt er å utvikle kompetanse i redaksjonen og hjelpe lokalavisene med å forbedre rutinene sine så de kan få ut mer god kritisk journalistikk, forklarer Magnus.