Det skal ikke være sånn at en mor må gå på kirkegården for å stelle barnet sitt. Foto: Kristin Marie Ericsson, Ságat
Det skal ikke være sånn at en mor må gå på kirkegården for å stelle barnet sitt. Foto: Kristin Marie Ericsson, Ságat

Vil sette selvmord på dagsorden

Vi må bli flinkere til å snakke om psykisk helse og selvmord, mener Elin Anita Straumsnes. I Ságat forteller hun historien om sin egen datter som bare ble 18 år gammel.

Gjennom et sterkt intervju med moren og bilder fra Siris oppvekst, forteller Ságat historien om Siri. Hun var så pen og så vellykket at hun kunne umulig slite, men ble bare 18 år gammel. Siris mamma forteller at hun tidlig forsto at Siri var annerledes. Hun var uvanlig oppvakt og nysgjerrig, men slet også med angst og voldsomme humørsvingninger.

– Jeg har gjennom hele oppveksten hennes vært den mammaen som har sagt høyt at Siri sliter! Jeg skjønner meg ikke på Siri! Jeg kan ikke hjelpe henne! At Siri har slitt hele livet, det har vi som har vært nær henne visst. Men vi har ikke blitt hørt, og vi har ikke hatt kompetansen til å håndtere det. Samfunnet utdanner ikke foreldre i å ta seg av barn med psykiske utfordringer, sier moren i intervjuet med Ságat.

Journalist Kristin Marie Ericsson forteller at hun jobbet lenge og mye med saken før den kunne publiseres.

Siris historie gir et innblikk i hvor vanskelig noen kan ha det selv om de ser vellykket ut. Kanskje kan andre lære noe av historien. For eksempel var Siris humør plutselig helt flatt den siste tiden før hun tok selvmord. Brå forandringer i den ene eller andre retningen kan være et faresignal. Moren forteller også om hvor vanskelig det var for henne at ingen venner ringte henne etter at Siri døde, og at hun ikke opplevde å få hjelp selv da hun hadde behov for det.

Nå ønsker Siris mor å sette selvmord på dagsorden. Hun mener vi må bli flinkere til å snakke om psykisk helse og selvmord. Hun mener at vi må tørre å snakke om selvmord og spørre folk om de tenker på å dø.

– Hvis man spør noen: Tenker du på å ta livet ditt? Så tror ikke jeg det er sånn, at de da tenker: Shit! Nei, det har jeg ikke tenkt på, men det var en god idé. Det er ikke sånn det funker, sier hun til Ságat.

Journalist Kristin Marie Ericsson jobber nå med en oppfølger til «Siri-saken».

Skal du skrive om selvmord? På denne siden fra helsenorge.no kan du finne informasjon om støttegrupper og hjelpetelefoner.