Mobiljournalistikk-lyd

Slik kan du lage lydinnslag med mobilen

Med en mikrofon og et par app-er kan du bruke mobiltelefonen til å lage små lydsnutter eller lengre podkast-episoder.

Med en mikrofon og et par app-er kan du bruke mobiltelefonen til å lage små lydsnutter eller lengre podkast-episoder. 

Mobiljournalisten kommer tettere på kildene og får lettere video- og lydopptak enn journalister med mye utstyr, viser en ny studie publisert av Reuters Institute.

Noen tips hvis du skal ta opp lyd med mobilen:

  • Sett telefonen i flymodus så du slipper å bli forstyrret av varsler og telefoner.
  • Sjekk at du har nok lagringsplass, og ha en rutine på å flytte råfilene over på et annet lagringsmedium.
  • Sjekk at du har nok strøm eller bruk en nødlader.
  • Bruk en mikrofon, gjerne en lavalier mikrofon som du kan feste på kragen til intervjuobjektet. Har du ikke mikrofonen med deg? Bruk mikrofonen på hands-free-en din.
  • Hvis du ikke har ekstern mikrofon, må du stå nært lydkilden og peke telefonens innebygde mikrofon i riktig retning.
  • Bruk en splitter og høretelefoner, så kan du sjekke underveis at lyden blir bra. Eller sjekk lyden med en gang du har gjennomført intervjuet.

Det finnes en rekke apper for å ta opp og redigere lyd. Hvis du vil ta opp telefonintervju kan du for eksempel bruke TapeACall. Vil du redigere underveis i et intervju, kan Cogi være en nyttig app. Den lar deg velge underveis hvilke deler av intervjuet du ønsker å lagre. Etter redigeringen kan du bruke Auphonic til å optimalisere lydkvaliteten.

Du behøver ikke å gå i gang med podkast for å publisere lyd. Prøv for eksempel SoundCite, et spennende verktøy for å legge lydspor inn i teksten din der det hører hjemme.

Vil du ha en bildebakgrunn til lydsporet ditt? Med iPhone-appen Jamsnap kan du enkelt legge lyd på et bilde. Med iPhone-appen Wizibel kan du legge lyd på et bilde eller en bildeserie, og visualisere lydens vibrasjoner slik at folk skjønner at det er et lydspor på bildet. Det samme kan du gjøre på desktop med Sparemins Audiogram. Med Story Spheres kan du legge lyd i et 360-bilde.

Hvis du vil komme raskt i gang med å lage podkast, er Opinion eller Anchor enkle å bruke for å lage og distribuere korte lydopptak. Anchor startet som et sosialt medium for muntlig kommunikasjon, men med siste oppdatering kan episodene enkelt deles på podkast-plattformer, sosiale medier og andre kanaler. Hva med å lage korte nyhetsoppsummeringer en gang om dagen?

I denne saken på Medium kan du finne ti forslag til ulike typer innhold som egner seg for korte episoder.

I denne saken hos RazorSocial kan du få vite hvilket utstyr en rekke podkastere bruker.

Hvis du allerede er i gang med podkast bruker du kanskje SoundCloud. Det går rykter om at SoundCloud er i ferd med å gå konkurs. De har selv dementert ryktene, men det finnes altså andre alternativer om den svenske favoritten skulle forsvinne. I programmer som Mixcloud eller Hearthis kan du laste over alle SoundCloud-filene på en gang, så du kan beholde podkast-arkivet selv om du må over på en ny plattform.

Flere gode tips for mobil-journalister kan du blant annet finne i denne spalten hos Global Investigative Journalism Network eller i denne listen hos Hackastory.

Etter at de store radiokanalene forlot FM-nettet, er det flere som oppdager lokalradioene. Les om noen av LLA-avisenes erfaring med radiosendinger, alene eller sammen med andre:

Nordvestnytt lager ukentlige radiosendinger. 

OPP har drevet radio i mange år. Nå opplever de et oppsving.

Lurer du på hvordan du kan starte lokalradio? Det kan du lese mer om hos Medietilsynet.