Samarbeidslaget Tysværdamene har fått mye oppmerksomhet fra Tysvær Bygdeblad. (Foto: Tysvær Bygdeblad)
Samarbeidslaget Tysværdamene har fått mye oppmerksomhet fra Tysvær Bygdeblad. (Foto: Tysvær Bygdeblad)

Satser ekstra på kvinnefotball

Spillerbørs, referat fra alle seriekampene, livedekning av enkelte kamper og kåring av årets spiller. Tysvær Bygdeblad har satset tungt på kvinnefotball i år.

Da de lokale fotballklubbene gikk sammen om et felles damelag, var det en satsing Tysvær Bygdeblad ville være med på.

– Jeg har tidligere trent damelag selv og har aldri tenkt at det er forskjell på herre- og damefotball, sier redaktør Alf-Einar Kvalavåg.

Godt betalt innsats

Da lokalavisa først satset, ble det en stor satsing med referat fra alle kamper, spillerbørs og kåring av årets beste spiller. For å klare å dekke alle kampene, har de hatt sju medhjelpere som har sendt inn bilder og informasjon rett etter kampslutt. Dette har blitt publisert umiddelbart. Deretter har redaktøren gjort oppfølgingsintervju til papiravisa, der det også ofte har vært forhåndssaker før kampene.

De har til og med hatt livedekning av noen av kampene når det har gått flere kamper samtidig.

– Da har jeg avtalt med folk som har sendt meg oppdateringer underveis i kampene. Jeg har vært hjemme og lagt ut oppdateringene fortløpende, forteller Kvalavåg.

Satsingen har blitt lagt merke til. Tysvær Bygdeblad har fått mye positiv respons og nye abonnenter som følge av dekningen.

– Dette har blitt en «wow» for hele fotballmiljøet her. Målt i antall timer er nok dette noe av det best betalte jeg har gjort, sier redaktøren.

Anbefaler innsidere

Tysvær Bygdeblad har lang erfaring med å benytte seg av medhjelpere i idretten og organisasjonslivet.

– Dette er noe de fleste lokalaviser kan gjøre. Det blir som å ha innsidere i brannvesen og politi. De synes det er stas å bidra, og ringer meg ofte i starten av sesongen og spør om de får være med i år også, forteller Kvalavåg.

Det er et år siden han gjorde jobben med å få på plass folk rundt damefotballen. Med de rette folkene på plass i god tid før seriestart, er mye gjort. Så gjaldt det å få sakene lest.

– Da er kunsten å dele sakene på facebooksider om damefotball eller lokal fotball. Slik gikk vi raskt fra noen hundre lesere til noen tusen lesere per sak.

Kvalavåg hadde også møter med spillerne for å forberede dem på satsningen, som ikke nødvendigvis ville oppleves bare positivt.

– Det kan være tøft med spillerbørs med karakter etter hver kamp. Det kan føles som å få hengt opp mattekarakteren på tavla, sier han.

Men spillerne har satt stor pris på den ekstra oppmerksomheten, og selv bidratt med å dele sakene i sosiale medier.

Fotballmamma Gerd Stolsmo og redaktør Alf-Einar Kvalavåg delte ut prisen til årets spiller på Tysværdamene, Lena Litlehamar.(Foto: Tysvær Bygdeblad)

Fikk hjelp av Ada Hegerberg

Forrige uke var kanskje høydepunktet, da Tysvær Bygdeblad delte ut prisen til årets spiller med hjelp av fotballmamma Gerd Stolsmo, mor til Ada og Andrine Stolsmo Hegerberg. Verdens beste fotballspiller, Ada Stolsmo Hegerberg, utropte vinneren i en video.

Dette kom i stand fordi Gerd Stolsmo kom til Tysvær for å fortelle om boken sin om fotballdøtrene og om kvinnekampen i fotballen. Alf-Einar Kvalavåg intervjuet henne under bokbadet.