Carina

Nyttig repetisjon for redaksjonen: Her kan du se alle nett-kursene til LLA, NRK og Sujo

Vi anbefaler en kort oppfriskning av de siste måneders nettkurs for journalister og redaktører. Her er mye gull du kanskje gikk glipp av?

Etter at korona-tiden slo inn over oss, har Landslaget for lokalaviser (LLA), NRK og Senter for undersøkende journalistikk (Sujo) i flere uker samarbeidet om små, praktiske nettkurs for redaksjonelle medarbeidere – som oftest over en liten halvtime i lunsjen. Hvis du ikke fikk med deg kursene da vi arrangerte de på direkten, eller du uansett ønsker en oppfriskning, kan du se alt i reprise her:

16. juni 2020: Hva er de vanligste feilene som gjøres i journalistikken vi lager – og hvordan skal vi jobbe for å unngå dem? NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk fortalte om hvordan NRK jobber for å øke bevisstheten om presseetikk og holde høy standard i det journalistiske håndverket.

Nettkurset varte en halvtime og kan sees i opptak her:

11. juni 2020: Nett er noe helt annet enn papir! Carina Wangensten i Bømlo-nytt gav gode råd og viste konkrete eksempel på hvordan du med lydklipp, gif, levende bilder og andre virkemiddel kan gjøre nettsaken til noe helt annet enn en kopi av papirversjonen.

3. juni 2020: Kristine Foss i Norsk Presseforbund gav konkrete tips på hva du kan gjøre når kriser hindrer innsyn. Hvordan møter vi kommuner som sier nei til innsyn med henvisning til at krisehåndtering må gå foran? Eller folkevalgte som arrangerer digitale møter og viser til manglende teknisk utstyr når du spør om å få være med? Se opptaket her

og presentasjonen til Kristine Foss her.

(Flere nettkurs under annonsen)

14. mai 2020:  Vigidis Holmaas, journalist og vaktsjef i NRK, gav tidligere i år ut boka Konstruktiv journalistikk. På minikurset til NRK, LLA og Sujo kom Holmaas med tips om hvordan metoden kan brukes i lokale medier i den spesielle situasjonen vi fortsatt er i:

7. mai 2020: Journalist Tarjei Leer-Salvesen, som vanligvis jobber i Fædrelandsvennen, men som er i NRK Brennpunkt for tiden, holdt et inspirasjonsforedrag der han delte sine beste innsynstips for lokaljournalister. Her ser du foredraget og under her finner du presentasjonen:

Her kan du laste ned en pdf av presentasjonen som Tarjei Leer-Salvesen viste under minikurset.

30. april 2020: Ingeborg Rygh Hjorthen i NRK delte sine beste tips om hvor du kunne finne gode kilder til personopplysninger:

Her kan du laste ned oppdatert versjon av tipsarket som Ingeborg Rygh Hjorthen brukte under minikurset.

23. april 2020: Rykter og usannheter om korona spredde seg raskere enn viruset. Sjelden var det viktigere å gi leserne korrekt og balansert informasjon. Redaksjonssjef i Faktisk.no, Silje S. Skiphamn, kom med nyttige tips til hvor du kunne finne fakta. Hun viste også hvordan du kan sjekke om informasjonen du har funnet er til å stole på.

Tipsark fra Silje S. Skiphamn finner du her.

LLA, NRK og Sujo takker for at du har vært med oss på lunsj-kursene i vår. Ha en god sommer.