Råd nummer 5: de viktigste sakene

Bruk mest tid på det som er viktig for leserne dine. Det er ikke nødvendigvis slik at den mest leste saken er den viktigste, sier Gard Michalsen i sitt femte råd til lokalavisene.

OK, nå har vi snakket mye om småstoff og prioriteringer. Om hvordan en nettavis også trenger notiser, og at du bør være kynisk på hvor lang tid du skal bruke på de mindre sakene.

Men hva bør du egentlig bruke mest tid på? Hvilken sak skal ta 7 timer av arbeidsdagen din?

Det finnes ikke ett svar på det, men hvis denne tidvis overfladiske listen skal være litt pretensiøs, så får det være nå: Du bør bruke mest tid på de sakene som faktisk er viktig for leserne dine. På de store nyhetene i lokalsamfunnet.

All journalistikk må selvsagt leses av noen for å bety noe, og ingen bør bruke mye tid på noe ingenleser. Men det er ikke nødvendigvis slik at den mest leste saken er den viktigste. En ny butikk på kjøpesenteret i bygda har som kjent en tendens til å toppe statistikken. Det er en fin registrering. Men den er ikke viktigere enn den saken du har brukt to dager på, om hva konsekvensene av rådmannens budsjettforslag blir for lille Ole på ett år som nå må kjøres fire mil hver vei til barnehagen.

Vær varsom-plakatens punkt 1.4 er ikke en teoretisk øvelse. Det er pressens rett å informere om det som skjer i samfunnet og avdekke kritikkverdige forhold. Hvis ikke lokalavisen tar det ansvaret, så er det ganske sikkert ingen som gjør det.

Mange lokalaviser har kommet langt de seneste åra på å skrive saker som når ut til flere digitalt, og gir både trafikk og konvertering. Det er selvsagt riktig. Men pass på å ikke glemme det som er viktig.

Nøyaktig hva det er, går ikke an å sette opp på en liste. Men spør deg gjerne hver uke og morgen: Hva er den viktigste saken for mine lesere akkurat nå? Og så bruker du mest tid på den.

Gard Michalsen har redaktørerfaring fra flere lokalaviser, Medier24 og E24. De siste to årene har han vært i juryen for Årets lokalavis. Les også Michalsens helhetsinntrykk av avisene han juryerte.