Kaffekameratene samles daglig på kafé. Da blir det en del diskusjoner om politikk, og nå om det kommende stortingsvalget. Foto: Kristine Lindebø, VOL
Kaffekameratene samles daglig på kafé. Da blir det en del diskusjoner om politikk, og nå om det kommende stortingsvalget. Foto: Kristine Lindebø, VOL

Prater politikk i lunsjen

VOL tar tempen på politikkpraten både blant de yngste, de eldste og de midt i mellom i serien «Politikk i lunsjen».

Politikk er trolig tema over mangt et lunsjbord eller kaffekopp nå som valget nærmer seg. VOL har invitert seg selv til både en barnehage, en videregående skole, en arbeidsplass og en gruppe pensjonister på kafé for å slå av en prat om det forestående valget.

Pensjonistene, som er gode kamerater, er langt fra enige om alt i politikken. – Hvis vi ikke er uenige, så blir det jo ingen diskusjon, kommenterer en av dem.

De er opptatt av fordeling og pensjon, kystnæringer og Nord-Norge-banen. En ting er de enige om: Mange politikere glemmer hvor de kommer fra så snart de kommer på Løvebakken.

Vil lytte til de minste

VOL har ønsket å få et bredt aldersspenn i serien «Politikk i lunsjen». Derfor har de også besøkt en barnehage for å snakke med barn om politikk og stortingsvalg.

– Barnehagen er ofte en plass vi i avisene går før jul eller påske for å snakke med barna. Vi synes det er greit å ikke bare tenke på barn som underholdning. Hvorfor ikke spørre dem hva de tenker og prøve å belyse valget fra deres perspektiv, sier redaktør Vidar Eliassen.

Nå prøver de å få fram hva barna tenker om valget, hva de har fått med seg og hva politikken betyr for dem.

Har undersøkt antall forhåndsstemmer

Blant en rekke andre valgsaker har VOL blant annet undersøkt hvor mange som har forhåndsstemt i dekningskommunene. De har fått tall og kommentarer fra ordførerne. I Hadsel kommune ligger det an til rekordmange forhåndsstemmer.

– Det er noe vi har ønsket og oppfordret til, for å unngå kø og store ansamlinger av folk på valgdagen. I tillegg er det jo en trygghet for folk å ha stemt, i en tid der man faktisk plutselig kan befinne seg i karantene eller isolasjon, sier ordføreren til VOL.