Sandnesposten har besøkt kjøpesenteret Kvadrat for å undersøke hvilke butikker som har stengt. Foto: Frode Olsen, Sandnesposten
Sandnesposten har besøkt kjøpesenteret Kvadrat for å undersøke hvilke butikker som har stengt. Foto: Frode Olsen, Sandnesposten

Næringsstoff i krisetid: Gode tips til journalister

Ideer hentet fra Sandnesposten: Snakk med lokale banker. Gå ut og se hvilke butikker som har stengt. Sjekk hvordan det går med bedrifter dere nylig har skrevet om for å finne skjebnehistorier.

Sandnesposten følger næringslivet tett, og de siste ukene har ikke vært noe unntak. Avisen har lenge sett at det som skrives om næringslivet i sentrum og på det største kjøpesenteret leses godt. Noe av det første de gjorde da de nasjonale tiltakene ble kjent var derfor å ta med seg kamera ut på kjøpesenter og i byens hovedgate. Slik fikk de kartlagt hvilke butikker som hadde stengte dører og lite aktivitet:

Lang liste over stengte butikker på Kvadrat – dette er stedene som holder stengt.

Viktig å holde åpent: – Vi har færre kunder, men de som kommer handler mer.

I hovedgata prøvde de også å snakke med flest mulig av de som holdt åpent. Resultatet ble flere saker om lokal handel. Norli var nesten tomme for puslespill (+), mens Japan Photo merket at flere hadde tid til å sortere bilder og lage bildebøker. Også apoteksalget har skutt i været (+), spesielt på nett, skriver Sandnesposten.

Å gå ut og se selv er den letteste måten å få svar på hvordan det går for butikkene, mener redaktør Frode Myhra Gjerald.

Ser etter skjebnehistorier

Etter hvert så Sandnesposten at sakene ble ganske like.

– Når alle har det trøblete er det lett for at det blir repetering. Derfor begynte vi å se på hvilke andre næringsaktører vi har skrevet om det siste halvåret som enten har gjort det godt eller hatt utfordringer, sier Gjerald.

Slik fikk de saken Hjemmekontor gir færre biler (+) om bensinstasjonen som har halvert salget av drivstoff, må permittere og redusere åpningstiden. Bensinstasjonen hadde allerede problemer på grunn av nye bomstasjoner. De har også undersøkt situasjonen for frisøren som nettopp hadde satset sparepengene sine på å åpne egen salong.

– Vi ser etter skjebnehistorier, sier redaktøren.

Godt leste banksaker

Mens det er mange permitteringer og stengte dører, har bankene travle dager. Sandnes Sparebank forteller (+) om en storm av henvendelser fra bekymrede privat- og bedriftskunder. Det samme gjør DNB (+).

– Vi har aldri brukt mer tid på kundene enn nå, og det er nå god rådgivning blir viktig, sier daglig leder i DNB eiendom Sandnes til Sandnesposten. Banksjefen forklarer at de klarer å finne løsninger sammen med megleren.

Dette er godt leste saker, sier Gjerald.

– Folk er veldig interesserte i å vite hva bankene gjør for dem nå, sier han.

Hos Brønnøysundsregistrene har Sandnesposten undersøkt hvilke nye selskaper som har blitt registrert siden krisen brøt ut: Det starter også nye selskaper under koronakrisen (+).

Sandnesposten omtaler også de første konkursene under koronakrisen: Jonas pizza har stengt dørene for godt (+). Det er flere årsaker til at Jonas pizza har tapt penger.

Lurer du på hvor mange som er permittert i din kommune? Her finner du daglig oppdatert statistikk fra NAV.

Sandnes Håndball har permittert alle ansatte (+).

Sandnesposten delte også regjeringens pressekonferanse 13. mars der de presenterte det første forslaget til krisepakke for næringslivet.