Mann med hjelm peker mot et skipsskrog inne i et verksted. Dagslys flommer inn i bakgrunnen.
Strømprisene er krevende for industrien på Sørlandet. Foto: Malene Sørensen Lundberg, Lister24

Hvordan takler lokale bedrifter strømprisene?

For noen er det dramatisk. For andre har strømprisene positiv effekt.

Jounalist Malene Sørensen Lundberg i Lister har snakket med en rekke ledere (+) i lokale industribedrifter. De kan fortelle om alvorlige konsekvenser for lønnsomheten, noe som også kan gi ringvirkninger for annet lokalt næringsliv.

Daglig leder Hans Jørgen Fedog (bildet) ved Green Yards verft i Kvinesdal sier han er sjokkert over hvor handlingslammet de virker å være i Oslo. Han mener det er helt feil at verftet i Ulsteinvik betaler et øre eller to per kilowatt, mens de i Kvinesdal må betale flere kroner. Fortsetter skjevheten i strømprisene, vil de bli nødt til å vurdere flytting eller nedlegging, mener han.

Eramets prosessanlegg i Kvinesdal har fortsatt en stor andel av strømkjøpet bundet til kontrakter med faste priser. I tillegg er markedet godt for silikonmangan, som de produserer i Kvinesdal. Men, i vinter reduserte de produksjonen, og det vil de sannsynligvis gjøre kommende vinter også. Redusert konkurransekraft gir også mindre utvikling og investeringer i anleggene, noe som kan gi store negative ringvirkninger for lokal næring, påpeker verksdirektøren.

For noen kan høye strømpriser være en fordel. Vennesla Tidende har intervjuet to elektrikere (+) som satser på solcelleenergi. Allerede før den planlagte oppstarten og markedsføringen av bedriften, har de måttet ta unna bestillinger og forespørsler.

Strømprisene kan gi konkurransevridning også lokalt. I Vennesla har boder på torvet en døgnleie på 150 kroner inkludert strøm. Da det i sommer dukket opp en isbod på torvet, ble det spikeren i kista for Narvesen-kiosken som hadde slitt i flere år. Nå vil varaordføreren ta opp leieprisene til politisk behandling, skriver Vennesla Tidende (+).

En iskrembod på en åpen plass.

Bodene på torvet i Vennesla har strøm inkludert i leieprisen. Foto: Christopher Johansen, Vennesla Tidende