NRK, Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund samarbeider om «Hele Norge svømmer». De inviterer også LLA-avisene med på å skape blest om vannglede, svømming og livredning.
NRK, Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund samarbeider om «Hele Norge svømmer». De inviterer også LLA-avisene med på å skape blest om vannglede, svømming og livredning.

Hvordan er svømmeundervisningen i din kommune?

Hvor du bor i kommunen er med på å avgjøre hvilken svømmeundervisning du får, har Enebakk avis funnet ut. Nå kan du få tilgang til research om svømming og bassengtilbud i kommunene.

Enebakk avis har intervjuet kommunalsjef for kultur og oppvekst om skolenes svømmeopplæring. Det er opp til skolene selv å organisere opplæringen, forklarer han.

Enebakk avis: Svømmeopplæringa for elevene er ulik

Journalist Venke Astrid Gangstø jobber nå med å få svar på hva som har skjedd med svømmeundervisningen under pandemien. Skal elevene få tilbake eventuelt tapt tid i bassenget?

– Jeg har også lyst til å bli med en klasse på svømmeundervisning. Den første skolen jeg kontaktet var avvisende, selv om jeg har forklart at jeg ikke skal publisere bilder uten godkjenning og ikke ta bilder som kan misbrukes på noe vis. Hvis jeg ikke får komme dit skal jeg spørre andre skoler, sier Gangstø.

Undersøkelser Norges Svømmeforbund har gjort, viser at kun halvparten av Norges 10-åringer kan svømme 200 meter eller mer. Det er desidert dårligst i Norden. Derfor vil NRK, Redningsselskapet og Norges Svømmeforbund nå sette fokus på svømming, livredning og vannglede. I prosjektet «Hele Norge svømmer» har de samlet research om bassengtilbud, svømmeundervisning og drukningstall. Researchen vil de dele med lokalavisene. 

På NRK vil det de neste ukene komme viktig og underholdende innhold om svømming. For lokalavisene er det en rekke mulige lokale vinklinger. Sjekk for eksempel om status har blitt bedre eller verre siden sist dere skrev om bassengene i kommunen. Har din kommune bedre eller dårligere bassengtilbud enn sammenlignbare kommuner? Hva gjør de skolene som lykkes spesielt godt med svømmeundervisningen? Får dere ordføreren eller andre lokale kjendiser til å prøve seg på 4. klassingenes kompetansekrav?

Vil du ha tilgang til flere ideer og researchmaterialet i «Hele Norge svømmer»? Send en e-post til laila@lla.no