Det kom over 60 gjester for å høre redaktør Pia Marie Lerseth intervjue Inderøyningen Håvard Kalseth om å være homofil i et lite bygdemiljø. Foto: Inderøyningen
Det kom over 60 gjester for å høre redaktør Pia Marie Lerseth intervjue Inderøyningen Håvard Kalseth om å være homofil i et lite bygdemiljø. Foto: Inderøyningen

Har skapt ny arena for gode samtaler

Med interessant innhold i en stemningsfull ramme har Inderøyningen skapt et nytt lokalt møtepunkt.

Sofapraten har de kalt det, samtalene som de hittil har hatt to av i hagen til en trivelig sentrumskafé. Med lamper og vimpler mellom trærne er stemningen satt for en god prat.

– Ramma rundt har mye å si, dette er en innbydende og folkelig ramme som har bidratt til at praten går lett og uhøytidelig, tror redaktør og Sofaprat-leder Pia Marie Lerseth.

Temaene har likevel vært seriøse nok: gravearbeider i sentrum og homofili på bygda.

Begynte med informasjonsmøte

Lokalavisa med halvannet redaksjonelt årsverk har bestemt seg for å gjøre Sofapraten til et månedlig konsept. Etter hvert vil de trolig flytte praten ut i de ulike grendene.

– Vi mener det er viktig å ta den lokale debatten ut til folk. Løfte den ut av det digitale rommet og inn i virkeligheten hvor man må se hverandre i øynene når man ytrer sin mening, skrev Inderøyningen om konseptet før første møte.

Lerseth utdyper over telefon:

– Vi hadde lyst til å skape en arena der vi kunne treffe leserne våre, og nå oppsto det et akutt behov på grunn av store gravearbeider midt i vårt lille sentrum. Flere var innom oss og sa de var frustrerte fordi de følte de ikke hadde fått god nok informasjon fra kommune og utbyggere. Flere etterspurte et informasjonsmøte, sier hun.

Den første sofapraten var med utbygger og kommune. Foto: Inderøyningen

Den kombinerte kafeen og brukthandelen Kjerringa med straumen har en koselig hage midt inne i graveinfernoet i sentrum. Det var derfor et naturlig sted å ta praten.

– Det var rundt 20 i publikum, og det var vi for så vidt fornøyde med som en debut på lille Inderøy. Publikum var interesserte og stilte spørsmål, sier Lerseth.

Streaming for første gang

Inderøyningen har bare vært aktive på nett i et år. Nå forsøkte de seg for første gang med streaming. Både arrangementet og streamingen ga mersmak, og de bestemte seg for å videreutvikle konseptet.

Neste gang inviterte Lerseth en ung, lokal mann som jobber med et prosjekt om å være homofil på bygda. I tillegg hadde de to musikalske innslag underveis i praten.

– Vi gjorde oss kjent via egne plattformer og plakater i nærmiljøet. Fem minutter før satt det fem-seks stykker der, men plutselig rydde det på med folk. Vi talte over 60 i publikum, sier Lerseth.

Denne gangen var det ikke åpnet for spørsmål fra publikum, men Lerseth følte at atmosfæren var ledig og hyggelig.

– Folk var veldig lydhøre og lo på de rette stedene, sier hun.

– Finn tema med det lille ekstra

Inderøyningen har tilsynelatende funnet et udekket behov med den nye Sofapraten. Kanskje var savnet etter noe slikt ekstra stort etter halvannet år med få muligheter til å ta en kaffe med fremmede.

– Folk er glade for at vi endelig får møtes og se hverandre i øynene igjen. Det er lurt å bli med på den bølgen, tror Lerseth.

Hun anbefaler andre lokalaviser å hive seg utpå hvis de ønsker å skape noe lignende.

– Ta opp tema som har nyhetsverdi og har det lille ekstra som folk synes er spennende. Det er lurt å finne seg gode samarbeidspartnere, en er avhengig av noen å spille ball med. For oss har det vært nyttig å samarbeide med Kjerringa med straumen, de har et godt kontaktnett som har hjulpet oss med profilering av arrangementet, sier hun.

Vil være synlig

Lerseth har bare vært redaktør i ett år. Hun bestemte seg tidlig for å prøve å se etter nye måter å gjøre Inderøyningen synlig og være til stede på nye steder. Å intervjue folk på direkten foran et publikum var en ny opplevelse for henne.

– Det var kjempeartig. Det var selvfølgelig spennende da det ble helt fullt hus, men jeg var godt forberedt. Jeg hadde hatt en lang samtale med intervjuobjektet på forhånd og lagt en plan for hvordan jeg skulle kjøre intervjuet, så da gikk det veldig greit, sier hun.