Redaktør Liv Maren Mæhre Vold håper ukrainske flyktninger vil sette pris på å finne stoff på sitt eget språk i lokalavisa.
Redaktør Liv Maren Mæhre Vold håper ukrainske flyktninger vil sette pris på å finne stoff på sitt eget språk i lokalavisa.

Fyller avisa med ukrainsk innhold

Tynsetingen markerer årsdagen for invasjonen av Ukraina med en dag fylt av reportasjer om flyktninger fra Ukraina. Alle sakene blir publisert på både norsk og ukrainsk.

Fredag 24. februar er det ett år siden Russland invaderte Ukraina. Det skal markeres i Tynsetingen og Alvdal midt i væla. Fra sent torsdag kveld og hele fredag går alle saker på Tynsetingen, og noen på Alvdal midt i væla, i to versjoner parallellt – en på norsk og en på ukrainsk. Alle de ukrainske sakene blir åpne, slik at ukrainerne får lest dem.

Fikk tips fra opplæringssenter

– Vi fikk et tips før helga om at det skulle være en lokal markering av årsdagen for krigen, og i stedet for å bare lage en forhåndssak på det, så tenkte vi at vi måtte da kunne gjøre noe mer! Det første som falt oss inn da, var at alle saker som publiseres i morgen skulle oversettes til begge språk, sjøl om det handlet om håndball eller kommunestyremøter, forteller redaktør Liv Maren Mæhre Vold.

Redaksjonen kontaktet Tynset Opplæringssenter for hjelp til oversettelser. Da fikk de også en lang rekke med tips til folk de burde ta en prat med.

– Det har jo naturligvis vært mer jobb enn det først framsto som da den lysende ideen oppsto, men likevel er det verd det, kommenterer Vold.

På kort tid har redaksjonen intervjuet en rekke Tynset-bosatte ukrainere, og skrevet og skrevet for å få det klart til oversettelse i tide. De har også utfordret ordførerne i Alvdal og Tynset til å skrive en hilsen til sine nye innbyggere på ettårsdagen for krigen.

Ren Ukraina-dag i avisa

I stedet for en miks av nyhetssaker, blir det en ren Ukraina-dag med store og små reportasjer med de nye innbyggerne og deres historier.

– Vi har fått innblikk i utrolig sterke historier som ligger bak de nye fjesene vi ser i byen, og jeg håper jo det gjør at tynsetingene også senker terskelen for å slå av en prat. Det skal sies at alle vi har snakket med sier at de er utrolig glade for støtten og hjelpen de har fått, enten det er språktreningsplasser i bedrift, klær, fritidsutstyr eller et sted å bo, sier Vold.

– Som lokalavis er det ikke så mye anna vi kan gjøre, men vi kan iallefall vise omtanke på vårt vis, med å åpne avisene og gjøre sakene tilgjengelig på deres eget språk. Vi håper jo at det får de ukrainske flyktningene til å føle seg velkomne og verdsatt i Tynset, og at de får et forhold til lokalavisa si også når de har lært nok språk til å kunne lese sakene på norsk. Ideelt sett skulle vi hatt ressurser til å ha en fast oversetter! I en kommune med 5500 innbyggere, utgjør tross alt de i underkant av 70 ukrainerne en god andel av innbyggertallet, avslutter Liv Maren Mæhre Vold.