Vesteraalens-Avis-eldreomsorg-2

Hvordan oppleves eldreomsorgen?

Hvordan opplever brukere og pårørende at de blir tatt vare på i eldreomsorgen? Kjenner politikerne forholdene? Hva lover de i partiprogrammene?

Hvordan opplever brukere og pårørende at de blir tatt vare på i eldreomsorgen? Kjenner politikerne forholdene? Hva lover de i partiprogrammene?

«Tenk å havne på et dobbeltrom med et vilt fremmed menneske. Tenk å ikke få en dusj mer enn hver 10. dag. Tenk å ikke få vaske håret mer enn hver 10. dag. Tenk å ikke få gå på toalettet når en må p.g.a. personalets tidspress.»

Journalist Per Eivind Knudsen i Vesteraalens Avis (VA) siterer fra et leserinnlegg som de valgte å utvide til en nyhetssak. Brevet er skrevet av en kvinne som opplevde at hennes syke mor ble plassert på dobbeltrom på sykehjem mot sitt eget ønske. Først ni dager før hun døde fikk moren enerom.

VA omtalte saken, og hentet kommentarer fra helse- og omsorgssjefen og politikere. Kommunestyret har tidligere vedtatt at dobbeltrommene skal beholdes, og fases ut etter hvert. Et av formannskapsmedlemmene som VA har intervjuet, sier at han er overrasket over at det fortsatt er dobbeltrom i bruk.

Saken ga reaksjoner i den åpne Facebookgruppa «Eldreomsorgen i Hadsel og kommunestyrevalg 2019». VA fikk også flere historier fra andre pårørende. Dette resulterte blant annet i en sak om en mann som spurte administrasjonen om risikovurderinger og oppfølging etter at farmoren ble alvorlig skadd i en fallulykke på Stokmarknes sykehjem. To måneder etter ulykken døde farmoren. Da hadde han ennå ikke fått svar på henvendelsen sin til kommunen. Vesteraalens Avis gjorde et søk på mannens navn i kommunens postliste, uten å få treff.

– De har en heller merkelig praksis med journalføring i kommunen. Som vi for så vidt har vært kjent med, men det er som kjent alltid artig å terge kommunesjefer, kommenterer journalist Per Eivind Knudsen.

Her kan du lese sakene i Vesteraalens Avis.